Hotel Wanderlust

‘Logica leidt je van A tot B. Verbeelding brengt je overal.’ Albert Einstein was zich bewust van het belang van verbeelding. De leerlingen en leerkrachten van Creatie & Mode verbonden voor hun recente modeshow het begrip ‘verbeelding’ aan het thema ‘reizen’. In Hotel Wanderlust leidde elke kamer je naar een nieuwe, wonderlijke wereld.  Elke act werd ingeleid door een animatiefilmpje waarin de kijker door een merkwaardige, organische ruimte naar de verschillende kamers werd gebracht. (De heer Ogiers mag intussen al headhunters van Pixar verwachten.)

Het begon met een reis naar een speciale wijk in Tokio, Harajuku, bekend als verzamelplaats van mensen met een uitzonderlijke stijl. De leerlingen van 6CM ontwierpen unieke, maar toch draagbare kledingstukken. In Metamorfose verschenen de meisjes van 5CM op de catwalk in indrukwekkende cocoonjassen, om enkele ogenblikken later te veranderden in zelfverzekerde vrouwen. De rups werd een vlinder, voor zover vlinders stijlvolle broeken kunnen dragen. (Foto van repetitie)

Repetitie Metamorfose

Met A Man’s World bracht 4CM een modieuze versie van een typisch mannelijk kledingstuk, de overall. De leerlingen van 3CM brachten in Culture Club een ode aan de variatie binnen de jeugdculturen, van hiphop tot urban, van hipster tot skater.

De meisjes van 1C vonden hun inspiratie in de sterren. Met een zelfgemaakte blouse en een bijpassende rok mochten zij voor het eerst in hun schoolcarrière schitteren op de catwalk. Voor leerlingen die nog maar een jaar in deze richting zijn opgeleid, mogen we stellen dat hun creaties verrassend knap ontworpen en uitgewerkt waren.

Halverwege de modeshow is het traditioneel tijd voor de werkstukken van de geïntegreerde proef van het zesde jaar. Met een titel als ‘Bombastische tijden’ werd het snel duidelijk dat de leerlingen zich hadden laten inspireren door de evolutie van negentiende-eeuwse kledij. Flamboyant, heel vrouwelijk en met knipogen naar de hoepelrokken van die periode. Elke ontwerper had een model meegebracht, en toevallig bleek dat telkens een zus van de ontwerper te zijn. Handig, dat je je model steeds bij de hand hebt.

Who's Looking Through The Glass?

Met Flower Bomb maakten de meisjes van 4CM een variant van de bomber jacket. Het kledingstuk klinkt misschien wat agressief, maar bij hen werd het een bomber dress, versierd met een rijkdom aan bloemen. De jaren zestig kwamen weer even tot leven. In Le monde magique liet 3CM zich inspireren door de wereld van ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’. Een beestige sweater met een klassieke broek bracht je naar het surrealistische New York van de jaren twintig, zoals het werd weergegeven in J.K. Rowling's boek..

De voorlaatste act had ook verwijzingen naar de (verfilmde) literatuur. In Who’s looking through the glass? brachten de leerlingen van 5CM hun interpretatie van personages uit ‘Alice Through The Looking Glass”. Prachtige theaterkostuums, speels gebracht.

In Once upon a dress toonde de afstudeerklas hun laatste creaties: sprookjesachtige avondjurken. In tegenstelling tot vorige jaren, toen er een lijn terug te vinden was in de verschillende creaties, hadden de ontwerpers nu de vrijheid gekregen om volledig hun verbeelding te gebruiken. Het resultaat liet zich bewonderen op de catwalk: vijf unieke werkstukken van vijf leerlingen die aan de start staan van een nieuwe reis.

Meer foto's vind je op de facebookpagina van Creatie & Mode.

De modeshow van CM