Silent Song

Een maand voor we de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog vieren, mochten de leerlingen van de derde en vierde jaren ASO/TSO een voorstelling bijwonen van Silent Song, een toneelstuk van de Playtime Theatre Company over het grote conflict. Drie acteurs (Carolina, Elliot en Nicholas) brachten een verhaal over pacifisme en groepsdruk. De Engelsman Joseph May ziet hoe zijn vrienden dienst nemen in het leger, maar hij heeft als Quaker gewetensbezwaren en vindt het heel moeilijk om dat aan de buitenwereld te verklaren. Intussen ontdekt de Turkse landbouwer Tayyip Pala dat zijn land ook in de oorlog verwikkeld raakt, en net zoals Joseph kan hij voor zichzelf niet verantwoorden waarom hij een medemens zou doden, zeker als die persoon hem geen kwaad heeft gedaan.

Uiteindelijk belanden beide hoofdpersonages toch in de loopgraven, bij de slag om Gallipoli. In het laatste beeld van het stuk zien we hoe beide pacifisten elkaar toevallig ontmoeten in het strijdgewoel. Tussen hen staat een geweer ...

Zoals vaker bij schoolvoorstellingen mochten enkele leerlingen deelnemen aan de voorstelling. Elf meisjes en jongens van 3EC4a waren moedig genoeg om soldaat, wacht of Turkse boer te spelen. Twee ervan hadden zelfs tekst. Hoewel ze tot enige hilariteit konden leiden, stoorden deze momenten nooit echt de algemene sfeer van het stuk.

Nadien mochten de leerlingen vragen stellen aan de acteurs. De jongeren bleken vooral interesse te hebben in het dagelijkse leven en de achtergrond van de acteurs. Sommigen waren zo enthousiast dat ze na de voorstelling de acteurs en de technicus/regisseur hielpen bij het afbreken en opbergen van het decor. Carolina, Elliot, Nicholas en Tim waren dan ook vol lof over het publiek van het Scheppersinstituut.

(Fotos: boven: het gezelschap met enkele fans / rechts: Carolina en Nicholas)

Een toneelstuk over pacifisme